Начало      Любопитно      За нас      Магазини      Доставка      Контакт 
Бял ароматизиран чай „Бялата перла на Фуджиан”
50 г. / 9.00 лв.

 

Любопитно

.Стари чаени традиции

Чаят е открит преди векове. Пиенето на чай и днес е магия, преживяване и емоция за познавачи. Китай, Япония, Pусия и Англия са люлки на различни и пъстри чаени церемонии – традиция, която във всяка от тези страни се е превърнала в ритуал, пъстър и удивителен.

Китай и чаят

Китайска легенда разказва, че около 2700г. Пр.Хр. един китайски император, който обичал да пие топла вода, си почивал на сянка под едно дърво. В котлето с вряща вода случайно паднал лист от дървото. Императорът бил възхитен от живителното действие и приятен аромат, който падналото листо дало на водата.
Така бил открит чая...

Истинския разцвет на пиене на чай идва при разпространението на будизма.
През 8 век китайската чаена култура е в апогея си. За първи път се появява писмен знак за обозначение на ”чай” и са открити документи за съществуването на чайни, в които се пие чай и магазини, в които се продава чай. Това е времето на династията Танг, когато са осъществени първите контакти между Китай и Япония.

Изкуството на пиене и сервиране на чай и днес играе важна културна роля в Китай. Чаената традиция вдъхновява писането на поезия и съчиняването на песни. Споделената любов към чая е била здрава основа на приятелства за цял живот. Чаените церемонии заемат специално място в сърцата на аристократи, интелектуалци и поети. Китайската чаена церемония залага на оказването на специално внимание върху вкуса на чая, миризмата му, вида, сравнението между различните сортове. Ритуалът е изследване и оценяване, отношение към всеки детайл. Ето защо, китайската чаена традиция предизвиква възхищение у всеки, надникнал в емоцията на нейните корени.

Японският чай

Около 800г. чаят достига за първи път в Япония.
През 815г. император Сага посетил храма Суфукуджи. Там монахът Айху му сервирал чаша чай. Императорът бил толкова впечатлен, че наредил чаят да започне да се отглежда в дворцовите градини, при това при лековитите растения.
За тогавашния вкус на чая не знаем много. Той се е наричал  „Данча” и е представлявал пропарен чай оформен като малки  „гнезда” и изсушен.
Начинът на приготвяне на японски чай „Матча” е известен от 10 век. Будистките монаси искали да произвеждат лекарства. Изсушавали листата на чая, след това ги стривали в мелничка на фин прах. Прахът се заливал с топла вода и се разбърквал с помощта на бамбукова метличка.
Матча се е произвеждал като лекарство в будистките манастири и се е консумирал предимно в манастирите.
Япония е най–северната и най–студената страна, отглеждаща чай.
Най-известната фигура, оказала съществено влияние върху японската чаена култура, е Сен Но Рикю (Sen-no-Rikyu (1522-1591)). Японският чаен майстор усъвършенства японската чаена церемония и я издига до равнището на изкуство. Сен Рикю развива правилата на чаената церемония, определя приборите, които се използват при церемонии, има концептуален принос в архитектурата на чайните и осъществява идейни проекти за чаени градини.  Философията на му е изключително близо до Дзен Будизма. Според него, има 4 фундаментални качества, които илюстрират истинската чаена церемония:

  • Хармония
  • Уважение
  • Чистота
  • Спокойствие

Под влияние на Рикю, както и неговите последователи, днес чайната церемония се преподава по целия свят, а в Япония пиенето на чай е цяла една ценностна система за усвояване изкуството на живота.

Чаят достига Европа...

Смята се, че за появата и популяризирането на чая в Европа допринасят първо холандците. Чаят става изключително ценена напитка в Холандската столица – Хага.
Поради високата му цена, чаят е привилегия за аристокрацията и е почитан като ценна “подправка”, наред с джинджифила и захарта.
Чаят става толкова популярен в холандското общество, че предизвиква дебати между лекарите и учените относно положителните или отрицателните качества, които притежава. Като цяло, обществото пренебрегва тези дебати и се наслаждава на новата напитка.
Чаят се включва и в менюто на ресторантите.

След Холандия, и Франция “открива” чая...

...пътува до Америка

След 1650 г., холандците започват активна търговия със Западния свят. За първи път Питър Стивънсън внася чая в Америка, след като го закупува от холандските заселници в Ню Амстердам (преименуван по-късно от англичаните на Ню Йорк). По това време, холандските колонии консумират повече чай, отколкото всички англичани, взети заедно.

Америка днес запечатва името си върху чаената история с откриването на чаените торбички и студения чай.

... и стига чак до Англия, разбира се.

Великобритания последна, след Холандия и Франция, развива търговия с Близкия Изток и Азия. Първите чаени мостри в Англия са внесени между 1652 и 1654 г. Чаят събира почитатели много бързо и дори измества национално характерна за Англия светла бира. Вносът на чай нараства със светкавични темпове и така скоро чая става достъпен за всички слоеве на обществото.

За създателка на английската чаена традиция се счита дукесата на Брадфорд, Ана Станхоуп, която била една от придворните дами на кралица Елизабет I. На чаените събирания присъстват аристократи и представители на английското висше общество, което изгражда представата за следобедния чай като за изтънчено събитие от най-висок ранг. Тогава се формират и ранния чай (low tea) и късния чай (high tea).

Томас Гарауей е първият англичанин, който внася чай в Англия и създава  първата чаена къща.  

И днес английската кралица пие чай в 5 часа следобед…

Руска чаена традиция

Интересът на имперска Русия към чая датира от средата на 17в., когато Китайското официално представителство в Москва представя на руския цар Алексей няколко ковчежета с различни сортове чай. Като напитка, чаят идеално пасва на руската душевност – топъл, живителен и изпълнен със съдържание.
Руснаците варели чая със самовари, каквито имало във всеки дом. Гостите пиели от чаши със сребърни дръжки, които били много подобни на турските кафени чаши.  Овкусявали чая с мед, захар или плодово сладко.

На Русия принадлежи много популярния чай „Караван”. Поради нередовните доставки и оскъпяването при транспортиране, руските майстори смесват различни сортове чай, вместо да ги продават отделно.

Чаят в Русия и днес е толкова популярен, колкото и най-емблематичната руска водка.Магията на шоколадовите трюфели

Шоколадовите трюфели са може би най-луксозните бонбони в модерния свят. Нежният и пленителен шоколадов вкус, съчетан с разтопено масло и фин крем с какаов аромат, доставя неповторимо удоволствие за сетивата. Родината на...

Чаени бисквитки
Следобедният чай се превръща в едно много приятно преживяване, когато се сервира в комбинация с вкусни, специални чаени бисквитки. Ето защо, Ви предлагаме една много вкусна и лесна за приготовление рецепта, която прави чая още...

Японската енергийна напитка Matcha

Който пие чай Matcha, извлича от цялото листо безброй полезни съставки. Освен витамини, минерали и антиоксиданти, напитката има и високо съдържание на кофеин. Ободряващото действие, както и подпомагането на обмяната на веществата...

COOL AND FRESH С МОМЕНТИ

Черен, студен, зелен - що е то? Нашата рецепта – студен чай (Earl Grey) със зелен бананов ликьор и лимон! Откакто американците откриват студения чай преди стотина години, лайфстайл напитката се радва на хиляди почитатели...

Чаят и здравето

1. Чаят укрепва имунната система. 2. Съдържащият се в чая полифенол намалява риска от онкологично заболяване. 3. Полифенолите намаляват количеството на глюкоза в кръвта и затова чаят се препоръчва като напитка за диабетици. 4....

Японски чай

Izumi е японската дума за извор. Японците я асоциират с писмения знак за свежест и чистота. Чаят на фирма Izumi пристига при нас точно от извора - Япония. Чаят Izumi се произвежда по естествен, екологичен начин без добавка на...

Чаено „Мохито”

Историята на Mojito е мистерия. Твърдо се залага на Куба, като родина на коктейла и място, където Mojito се превръща в популярен и обичан коктейл. Една от теориите е, че Mojito е било любимо питие на сър Франсис Дрейк, английски...

Стари чаени традиции

Чаят е открит преди векове. Пиенето на чай и днес е магия, преживяване и емоция за познавачи. Китай, Япония, Pусия и Англия са люлки на различни и пъстри чаени церемонии – традиция, която във всяка от тези страни се е...

Интересни факти за чая

Историята на чая е изпълнена с интрига и приключение. Много процеси оказват влияние върху пътя на чая – късмет, противоречиво приемане, данъци и такси, контрабанда, революции, изкуство, религия, социална промяна. Откритието...

Чаят е елексир за здравето
Първата книга за зеления чай е написана през далечната 1211г. и носи заглавието „Как да бъдем здрави, пиейки чай”. Книгата започва с твърдението: „Чаят лекува и душата, и тялото, притежавайки способността да...

© 2009-2018 Momenti.bg
Любопитно - Магазини за чай и шоколад "Моменти" Любопитно,моменти,чай,шоколад,трюфели,сладка,конфитюри,аксесоари,черен чай,зелен чай,бял чай,оолонг,билков,плодов,пакетиран,насипни,магазин Магазини за чай и шоколад "Моменти" - наслада за душата