Начало      Любопитно      За нас      Магазини      Доставка      Контакт 
Бял ароматизиран чай „Бялата перла на Фуджиан”
50 г. / 9.00 лв.

 

Любопитно

.


Японски чай

Izumi е японската дума за извор.

Японците я асоциират с писмения знак за свежест и чистота.

Чаят на фирма Izumi пристига при нас точно от извора - Япония.

Чаят Izumi се произвежда  по естествен, екологичен начин без добавка на пестициди, торове или други химикали.

В Япония тези чайове се ценят високо от любителите на чаената напитка.

Преди да се натоварят на кораб за Европа, се осъществява независим контрол на качеството на мостри в европейски лаборатории.

Чаят в Източна Азия е предимно зелен, така че когато говорим за японски чай, се разбира зелен чай. Чаената церемония в Япония не е само история, защото в тази страна е ежедневна напитка, която се пие не само по време на хранене, а през целия ден и по всякакъв повод.

Китайска легенда разказва, че около 2700г. пр.Хр. един китайски император, който обичал да пие топла вода, си почивал на сянка под едно дърво. В котлето с вряща вода случайно паднал лист от дървото. Императорът бил възхитен от живителното действие и приятен аромат.

Колкото и отдавна да се е случило това, истинския разцвет на пиене на чай идва при разпространението на будизма.

През 8 век китайската чаена култура е в апогея си. За първи път се появява писмен знак за обозначение на "чай" и са открити документи за съществуването на чайни, в които се пие чай и магазини, в които се продава чай. Това е времето на династията Танг, когато са осъществени първите контакти между Китай и Япония.

Около 800г. чаят достига за първи път в Япония. Между будистките монаси в Китай и Япония по това време съществуват много контакти. Японските монаси посещавали често китайските храмове и винаги се удивлявали на освежителната напитка, която ги държала бодри по време на медитация.

Монасите, които успели да се върнат живи по опасния морски път, донесли чая в Япония.

През 815г. император Сага посетил храма Суфукуджи. Там монахът Айху му сервирал чаша чай. Императорът бил толкова впечатлен, че наредил чаят да започне да се отглежда в дворцовите градини, при това при лековитите растения.

За тогавашния вкус на чая не знаем много. Той се е наричал  „Данча" и е представлявал пропарен чай оформен като малки  „гнезда" и изсушен. Така чаят се запазва дълго време. За да се приготви чай за пиене е необходимо да се отчупи парче от изсушения чай и да се залее с гореща вода. Понякога се прибавят и различни подправки според вкуса.

Начинът на приготвяне на японски чай „Матча" е известен от 10 век.

Будистките монаси, чиито наследници развиват по-късно в Япония Дзен-Будизма са искали да произвеждат лекарства. Изсушили са листата, след това са ги смляли в мелничка на фин прах. Прахът се залива с топла вода и се разбърква с помощта на бамбукова метличка. Матча се е произвеждал като лекарство в будистките манастири и се е консумирал предимно в манастирите. В Китай тази традиция се загубва с времето, но се развива от будистките монаси като чаена церемония в Япония.

През 1191г. монахът Айсаи за пръв път донесъл големи количества чаени семена в Япония. Той пренесъл и метода Матча за приготвяне на чай и го популяризирал. Монахът посещавал много манастири в Япония и разпространявал познанието за чая. Около манастирите започнали да създават чаени плантации.

В началото чаят бил само за аристократите и войни с висок ранг. Селяните отглеждали чая, но трябвало да го предават на властващите. Войните променили маниерите на пиене на чай, като го използували повече като го използували повече за игра на гадаене, придружена от музика и танци, поляти обилно с оризово вино.

Скромния свят на Дзен будизма влага съвсем различно разбиране в пиенето на чай. Те развили различно церемонията на пълното мълчание и строгите правила. От 1570г. чаената церемония в Япония  е променена.

В продължение на десетилетия пиенето на чай остава привилегия на богатите. Най-добрият чай от първата реколта се доставя на самураите и монасите. Нещата се променят, когато селяните започват да берат късните реколти за себе си. Късният чай от следващите реколти се нарича на японски Bancha - селски чай. Селяните познавали един единствен метод - бране, попарване, сушене, но за да ускорят процеса на сушене, те започнали да навиват листенцата. Така установили, че запарката от тези листенца става по-интензивна.

Селяните създали чая Sencha - означава ежедневен. Sencha е най -  популярния чай в Япония.

Около 500г. след пренасянето на първите растения в Япония, населението започва да пие чай ежедневно.

С края на Шогуните Япония започва активна търговия със световните сили и предимно Америка. Около 1867г. чаят и коприната са стоките от първостепенно значение за износ от Япония. В същото време нарастват площите на чаените плантации в цялата страна, за да отговорят на търсенето на продукта. В днешно време нещата са доста променени.

Япония произвежда толкова чай, колкото й е необходим за вътрешно потребление. Затова японския чай в чужбина е рядкост. Япония произвежда изключително зелен чай. Нуждите от черен чай се задоволяват от внос.

По-голямата част от реколтата се събира машинно, въпреки това тя се отличава с много-високо качество. Само най-ценните сортове се берат на ръка. Откъсва се пъпката и двете млади листенца. За производството на Матча и Шинча чаят  се бере на ръка. В Япония има три реколти. Най - важна е пролетната и представлява около 60% от цялостния добив. Като пример за първа реколта може да се посочи Gyokuro чаят. От втората реколта се произвеждат Сенча - чай и Kukicha - чай.

Япония е най - северната и най - студената страна , отглеждаща чай. Затова чаените плантации са разположени в южната част на страната , като добри райони са тези в близост до морето или планински склонове до бреговете на реките. Мъглата образувана над реките създава отличната температура и влажност за чаените растения. Чаените градини в Япония напомнят правите линии на френските барокови градини.

Видове чаени сортове:

Най - известните сортове  в Япония  са Gyokuro , Сенча и Банча. Класическичт японски чай е Матча , познат от чаените церемонии. Най-високото качество чай тенча , гиокуро и кабусеча се берат само един път годишно. Четири седмици преди беритба тези сортове се покриват всяка сутрин и се пазят от слънчевите лъчи. На сянка се образува повече хлорофил и те придобиват смарагдово зелен цвят.

  • Тенча  14 - 28 дни сянка
  • Гиокуро  7 - 21 дни сянка
  • Кабусеча 1 - 6 дни сянка


Магията на шоколадовите трюфели

Шоколадовите трюфели са може би най-луксозните бонбони в модерния свят. Нежният и пленителен шоколадов вкус, съчетан с разтопено масло и фин крем с какаов аромат, доставя неповторимо удоволствие за сетивата. Родината на...

Чаени бисквитки
Следобедният чай се превръща в едно много приятно преживяване, когато се сервира в комбинация с вкусни, специални чаени бисквитки. Ето защо, Ви предлагаме една много вкусна и лесна за приготовление рецепта, която прави чая още...

Японската енергийна напитка Matcha

Който пие чай Matcha, извлича от цялото листо безброй полезни съставки. Освен витамини, минерали и антиоксиданти, напитката има и високо съдържание на кофеин. Ободряващото действие, както и подпомагането на обмяната на веществата...

COOL AND FRESH С МОМЕНТИ

Черен, студен, зелен - що е то? Нашата рецепта – студен чай (Earl Grey) със зелен бананов ликьор и лимон! Откакто американците откриват студения чай преди стотина години, лайфстайл напитката се радва на хиляди почитатели...

Чаят и здравето

1. Чаят укрепва имунната система. 2. Съдържащият се в чая полифенол намалява риска от онкологично заболяване. 3. Полифенолите намаляват количеството на глюкоза в кръвта и затова чаят се препоръчва като напитка за диабетици. 4....

Японски чай

Izumi е японската дума за извор. Японците я асоциират с писмения знак за свежест и чистота. Чаят на фирма Izumi пристига при нас точно от извора - Япония. Чаят Izumi се произвежда по естествен, екологичен начин без добавка на...

Чаено „Мохито”

Историята на Mojito е мистерия. Твърдо се залага на Куба, като родина на коктейла и място, където Mojito се превръща в популярен и обичан коктейл. Една от теориите е, че Mojito е било любимо питие на сър Франсис Дрейк, английски...

Стари чаени традиции

Чаят е открит преди векове. Пиенето на чай и днес е магия, преживяване и емоция за познавачи. Китай, Япония, Pусия и Англия са люлки на различни и пъстри чаени церемонии – традиция, която във всяка от тези страни се е...

Интересни факти за чая

Историята на чая е изпълнена с интрига и приключение. Много процеси оказват влияние върху пътя на чая – късмет, противоречиво приемане, данъци и такси, контрабанда, революции, изкуство, религия, социална промяна. Откритието...

Чаят е елексир за здравето
Първата книга за зеления чай е написана през далечната 1211г. и носи заглавието „Как да бъдем здрави, пиейки чай”. Книгата започва с твърдението: „Чаят лекува и душата, и тялото, притежавайки способността да...

© 2009-2018 Momenti.bg
Любопитно - Магазини за чай и шоколад "Моменти" Любопитно,моменти,чай,шоколад,трюфели,сладка,конфитюри,аксесоари,черен чай,зелен чай,бял чай,оолонг,билков,плодов,пакетиран,насипни,магазин Магазини за чай и шоколад "Моменти" - наслада за душата