Какво е Bubble Tea? Лесно ръководство за начинаещи за Boba

Bubble tea се предлага във всякакви форми, но тук ще се съсредоточим върху традиционния bubble tea с перли от тапиока. Boba дължи съществуването си на Тайван, където тази вкусна напитка е създадена през 80-те години на миналия век - така че е сравнително скорошна за света на чая!

Тапиоковите перли са доста жилави и някои биха казали, че са по-скоро придобит вкус. Ако не харесвате тапиока, bubble tea може да се предлага с плодови пукащи топчета, които много хора предпочитат. Това позволява голяма персонализация, тъй като можете да избирате вкуса на вашия чай и различен вкус на пукащите топчета.

Кой обаче се е сетил да сложи тези перли в чай? Е, млечният чай вече е бил популярна напитка в Тайван, а тапиоката често срещан десерт - така че защо да не се комбинира кремообразната гладкост на млечния чай с жилавия десерт? Тази напитка бързо става популярна и се разпространява из целия Тайван и други части на Източна Азия. Започват да се появяват нови варианти, които включват желе, яйчен пудинг, червен боб, плодови чайове и други.

Днес можете да видите магазини за Bubble Tea по целия свят, тъй като хората обичат по-сладкия, по-лек и по - освежаващ чай - особено през лятото. Ако минете покрай магазин за bubble tea, защо не опитате? Можете да персонализирате напитката си по ваш вкус.

Как да си направим Bubble Tea

Какво ще ви трябва?

  • Подаръчен комплект Bubble tea
  • Чай по ваш избор. За традиционен чай препоръчваме да използвате чай като oolong, черен или Earl Grey.
  • Мляко по ваш избор.

Правилното приготвяне на Bubble Tea е от съществено значение. Не е трудно да се направи боба, но най-трудната част е приготвянето на тапиоковите перли, тъй като се продават сухи. Трябва да варите тапиоката за 30 минути и след това да я охладите за 30 минути. Ако перлите ви са твърде меки, те ще се слепят в една голяма буца, но ако са твърде твърди, няма да можете да ги дъвчете. Консистенцията е ключова.

Нашият комплект за bubble tea се предлага с инструкции, но ако използвате ваш собствен, ето едно ръководство за това как да направите боба.

  • В голяма тенджера кипнете около 10 чаши вода за ½ чаша сушени перли. (1/2 чаша сушени перли = една чаша варени перли) НЕ изплаквайте перлите за боба.
  • Доведете водата до силно кипене и добавете сушените тапиокови перли. Изчакайте бобата да изплува.
  • Когато тапиоката е на повърхността, намалете котлона и нека къкри за 30 минути без капак.
  • След като изминат 30-те минути, махнете тенджерата от котлона и я преместете на по-студена повърхност. Оставете ги да престоят 30 минути.
  • След като това стане, прецедете бобата и я изплакнете под студена вода, за да отстраните нишестето.
  • Опитайте бобата си, за да се уверите, че е жилава. Ако все още е твърда, повторете метода отново, но ги следете, тъй като колкото по-дълго са в течността, толкова по-меки ще станат.
  • След като бобата ви е готова, можете да я подсладите с тъмнокафява захар. Разбъркайте внимателно захарта и я оставете да престои 10 минути.

Как се приготвя чаят?

Най-добре е да направите това, докато се вари бобата. Количеството, което ще ви трябва, зависи от това как обичате чая си, колко голяма е чашата ви и т.н. За една порция, да кажем, 1 чаена лъжичка чай, запарен в 100 мл вода. Този трябва чай да е силен, така че се препоръчва да го оставите да се запари за поне 10-15 минути. След това, разбира се, ще трябва да е студен, така че го поставете в хладилника, докато чакате вашата боба да се сготви.

След като всички съставки са готови, първо поставете вашата тапиока в чашата с няколко кубчета лед. След това добавете чая и накрая допълнете останалата част от чашата с млякото по ваш избор. И готово! Вкусен bubble tea! Не забравяйте да подготвите достатъчно широка сламка, за да може да засмуче всички топчета.

Опростени инструкции:

  1. Кипнете 10 чаши вода за ½ чаша сушени тапиока перли.
  2. След като водата заври, добавете сухите перли и изчакайте да изплуват.
  3. Когато бобата изплува, намалете котлона и нека къкри без капак за 30 минути.
  4. Докато бобата се готви, пригответе чая си. Оставете го да се запари за 15 минути, след което го охладете в хладилника.
  5. След 30 минути махнете тенджерата от котлона и я преместете на по-студена повърхност. Оставете бобата да престои за 30 минути.
  6. След като бобата е готова, прецедете я и я изплакнете със студена вода, за да отстраните нишестето.
  7. (По желание) Добавете тъмнокафява захар към бобата и я оставете да престои 10 минути.
  8. Напълнете дъното на чашата с перли и добавете малко лед. След това добавете чая (не прекалено много), тъй като ще долеете останалата част от чашата с млякото по ваш избор.
  9. Насладете се!
Безплатна доставка за поръчки над 99лв.
Безплатно взимане от магазина
Сигурно плащане онлайн